Radioshow ‘In de hoofdrol’

Meester Bert van Duijn met pensioen

“Zaten jullie ook in het complot?” zegt Bert van Duijn verbaast lachend tegen zijn vrouw Marja en dochter Marieke. Donderdag 5 september is de docent Nederlands net met pensioen als hij bij Echt Esther op Radio Aalsmeer een speciale ‘In de hoofdrol’ editie krijgt. De eregast wordt blij verrast met onverwachte gasten, bijzondere fragmenten en een prachtige herinneringen van zijn kleindochter Anne die ook aanwezig is net als beide zoons Bart en Robbert-Jan met hun partners.

Bert begon zijn carrière in 1977. Amper een jaar uit militaire dienst kwam hij voor de klas op basisschool ‘De Brug.’ Hier bleef hij tot 1983 toen switchte hij naar ‘De Graankorrel.’ In 2007 verruilde hij deze school voor ‘De Hoeksteen’en gaat hij vanaf dat moment ook deeltijd lesgeven op VMBO ‘De Westplas’. In 2004 besluit hij helemaal over te stappen en geeft dan alleen nog les op deze middelbare school als docent Nederlands. Zoon Bart vervult op dezelfde school ook deze functie.

In de studio van Radio Aalsmeer is de familie van Ber van Duijn samen met oud leerlingen en presentatrice Esther Spaarnaaij.

Humor

Het zijn echter de jaren op de basisschool die de meeste anekdotes opleveren. Oud-leerlingen Jonas, Leonie en Pitrie, die hij al 27 jaar niet gezien heeft, schuiven aan en vertellen onder andere dat meester van Duijn, zoals hij toen nog genoemd werd, de gewoonte had om tijdens het zingen teksten aan te passen naar eigen goeddunken. Leuk detail is dat Leonie nu net als juffrouw begonnen is op PCBS ‘De Brug, net als Bert 42 jaar geleden. Jonas en Pitrie vertellen over zijn humor en dat Bert hen veel geleerd heeft door het maken van ezelsbruggetjes ‘Mijnheer van Duijn wacht op antwoord’ is een hele bekende.

TE GRAPPIG

Schoonzus Ellen, is 14 jaar jonger dan Marja en was nog een kleine meid toen Bert zijn meisje thuisbracht op de brommer. De familiegrap gaat nog altijd rond, dat Bert als het ooit uit zou gaan met Marja, hij dan met haar zou trouwen. Ellen, op haar beurt is ook gek op haar zwager. “Maar zijn grappen zijn soms bijna té erg. Zo neemt hij op verjaardag rustig een potplant uit je eigen tuin mee.” Met een grote lach gaat Ellen verder; “We konden hem vroeger ook heel erg uitlachen om zijn krenterigheid, hoor.” Maar toen hij haar een keer een luchtbed mee gaf voor een kampeervakantie die een briefje bevatte met ‘Deze is lek’ vond ze haar zwager echt even niet leuk.

GEEN ONDERSCHEID

Dochter Marieke, die ook bij hem in de klas heeft gezeten, had net zoveel te stellen met het gedrag van de meester als alle andere kinderen, want hij trok niemand voor. Anne vertelt over de croissantjes op vrijdagmiddag en dat ze het jammer vindt dat ze nu niet meer bij Opa in de klas komt. De anekdotes worden afgewisseld door eerder opgenomen boodschappen en wensen van oud-collega’s en vrienden, waarbij nog even het wereldkampioenschap zandbakspelen voorbijkomt. Een ludieke actie van Bert en wat medestudenten van de Pabo om geld in te zamelen voor het goede doel.

PLANNEN

Bert kijkt uit naar de tijd die voor hem ligt, Marja gelukkig ook. Ze gaan samen een grote reis door Vietnam en Cambodja maken en Bert heeft plannen voor een boek. Vooral zoon Robbert-Jan is daar blij mee. “Hij heeft zoveel te vertellen, is grappig en kan goed schrijven.” Bert ziet dat ook wel zitten. “Ik weet bijna niets van mijn opa en oma, dus ik denk dat het leuk is het als mijn verhaal bewaart blijft voor het nageslacht. Ja, ik kijk er erg naar uit. En dit was natuurlijk echt een ontzettend leuk begin.”