Postzegels zijn interessant

Oude liefde roest niet

Het was een flinke hoeveelheid postzegels en benodigdheden die verkocht werden tijdens de jaarlijkse ‘grote’ veiling van Postzegelvereniging Aalsmeer. Maandag 4 november vonden er heel veel items een nieuwe eigenaar. En hoewel de bieders soms gezellig bij elkaar aan tafel zaten, als er geboden moest worden ontstond er enig fanatisme. De vereniging, die al meer dan veertig jaar ruilbeurzen organiseert, nodigt oude en nieuwe verzamelaars van harte uit eens te komen kijken. Het Nederlandse jaarset uit 2006 werd niet verkocht voor 65 euro, maar wie weet zat er in één van de verzameldozen van één euro, wel nét díe ene zegel… Je weet maar nooit.

De ‘Postzegel Vereniging Aalsmeer’ werd opgericht op 28 maart 1947. Nog altijd wordt gezocht naar het allereerste maandelijkse verenigingsblad. Wel heeft de club een convocatie (uitnodiging voor een vergadering) uit 1974. In die tijd werd als kaft het ontwerp van de P.T.T. postzegelboekjes gebruikt. Velen spreken nu daarom nog over het ‘postzegelboekje’ als de convocatie van de vereniging komt. Ook de geschiedenis van Aalsmeer is terug te vinden in de filatelie. Zegels, stempels poststukken geven een beeld van ons dorp van 1700 tot heden.

Postzegels verzamelen lijkt in eerste instantie niet echt een flitsende hobby. Met nadruk op ‘lijkt’, want het is een juist een bruisende hobby. Enthousiast zijn bij het vinden van een nieuw ontwerp, of net die ene zegel  vinden en dat laten horen met een welgemeend ‘Yes!’ De vibratie die dan door de zaal gaat is bijna tastbaar. Het verzamelen van postzegels met één onderwerp is stimulerend om mee te beginnen. Neem bijvoorbeeld het thema vogels, of nóg leuker het thema Aalsmeer, en tijdens het zoeken naar de  achtergrond zal zeker nieuwsgierigheid oppoppen en veel geleerd worden. Tijdens de ruilbeurs kan er gesnuffeld worden in vele albums.  Ook deze avond was er een vrouwelijke verzamelaar die haar oude liefde weer oppakt. “Alleen voor oude mannen? Nee natuurlijk niet,” aldus een van de dames.

Jeugd tot achttien jaar heeft een eigen club. ‘De Zegelkids’. Deze afdeling is aangesloten bij de Jeugd Filatelie Nederland. Dit overkoepelende orgaan organiseert onder andere de Nationale Dag van de Jeugdfilatelie. De kick is het zoeken naar zegels die bij jouw thema horen, het liefst natuurlijk dat exemplaar wat heel veel geld waard blijkt te zijn. Verzamelen geeft voldoening en kennis.

Elke dag komen er over de hele wereld tientallen nieuwe postzegels uit, het blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor jong en oud. Op de ruilbeurs zijn Cor van Meurs en Gerben Zwetsloot aanwezig die uitgebreid uitleggen over hoe de beurs werkt, waar je het beste naar kunt kijken of waar je op moet letten. Zij hebben antwoord op alle vragen.

De vereniging beperkt zich niet alleen tot het verzamelen van postzegels. Ook munten en FDC’s (eerste dag-enveloppen) zijn te verkrijgen.  Elke eerste maandag van de maand is er een verenigingsavond met een veiling. Er zijn dan vaak leuke, mooie en bijzondere items te koop, maar ook de stuiverboeken en de verloting zijn vaste onderdelen. Al met al bijna onmogelijk om met niets naar huis te gaan.

Regelmatig  zijn er lezingen door gastsprekers of eigen leden, die vertellen over een deel van hun verzameling of andere interessante onderwerpen. Tijdens de ruilbeurs, elke derde zaterdag, is er een minitentoonstelling. Deze wordt ingericht door Cor van Meurs. Kijk voor meer informatie op http://www.postzegelverenigingaalsmeer.nl of kom een langs bij “t Parochiehuis”, Gerberastraat 6 te Aalsmeer.