Kort portret van Pierre Tuning: ‘Ik loop achter, heb alleen nog een pc’

Hier vind je het artikel online bij het Witte Weekblad

Kort portret van Pierre Tuning

[AALSMEER] Door de gelijkenis met het grote schilderij aan de schoorsteen is niet te missen wiens heiligdom dit is. De kunstwerken aan de muur en de kasten vol boeken laten precies zien waar Pierre zijn interesses liggen. Zijn grijsblauwe ogen lichten op als hij trots zijn nieuwe bundel laat zien. Een digitale versie dit keer, want zo zegt hij: “Een echt boek duurt lang en ik ben meer van de korte sprint.” Een kort portret van een man met een analytisch brein en een lange staat van dienst.

Mandy van der Zwaard

Pierre Tuning. Geboren in 1943, opgegroeid in de Hadleystraat neven de naaischool. Naast vele andere activiteiten heeft hij twee keer in de gemeenteraad gezeten, was redacteur bij het NOS Journaal en anno 2020 organiseert hij nog steeds activiteiten voor KCA en Bacchus.

[COLUMNIST] Toch kennen de meeste inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart hem de laatste jaren als columnist. Kritisch maar nooit gemeen. Vaak wel met zelfspot. Neem zijn uitspraak: “Ik ben ouderwets en loop vreselijk achter, want ik heb geen smartphone alleen een computer.”

[WOII] Pierre: “Waar ik de motivatie vandaan haal? Door veel dingen, maar vooral door de Tweede Wereldoorlog, omdat ik vreselijk nieuwsgierig was naar hoe het zover heeft kunnen komen. Als men tijdens de opkomst van de Nazi’s zich meer afgevraagd had wat er nu écht aan de hand was, hadden ze misschien meer kunnen doen om te voorkomen dat ze aan de macht kwamen. De inflatie en de werkloosheid waren in die tijd zo gigantisch, het was echt crisis. Ik heb altijd al gevonden dat we moeten leren van WOII en dat je als burger maatschappelijk en politiek betrokken moet zijn, anders beslissen zij óver jou. Neem bijvoorbeeld de klimaatspijbelaars; ze zouden lid moeten worden van een partij en politiek gezien iets moeten veranderen. Demonstreren is een korte bezigheid, om iets te veranderen moet je nu eenmaal lange vergaderingen doorstaan. Met mijn stukjes probeer ik mensen te motiveren, dat ze gaan proberen te achterhalen hoe het zo gekomen is, en zich de vraag stellen wat gebeurt er met de maatschappij?”

Tuning schrijft niet alleen kritisch. Door zijn creatieve en allesomvattende inzicht, verkregen uit heel veel onderzoek, ziet hij ook vaak oplossingen. Juist die wil hij delen en hoopt op het vlindereffect. Dat één gedachtegang een serie van veranderingen teweeg kan brengen. Zijn digitale bundel is aan te vragen via ptl@euronet.nl

[MEER LIEFDES] Naast zijn Marijke heeft hij ook twee andere liefdes. Jazz en kunst. Door het organiseren van activiteiten voor het KCA en Bacchus, het Culturele Café, blijft hij hiermee verbonden. “Mijn liefde voor jazz begon toen ik als vijftienjarige logeerde bij een vriend van mijn vader. Hij had een enorme collectie LP’s van Louis Armstrong. Sindsdien groei ik mee in de ontwikkelingen in de jazzmuziek.”

[HUMOR] Ook heeft Tuning een tijdje getwitterd. Op de vraag waarom kwam een onverwacht antwoord, zijn grote grijns had een waarschuwing moeten zijn: “Weet je waarom een hond…” Ja Pierre, ik weet het. Gewoon omdat hij het kan.